Heb jij ook dat stemmetje in je hoofd dat te pas en te onpas commentaar levert en je heel de dag door veroordeelt en bekritiseert? Dat zeurende stemmetje dat jou belemmert en je een slecht gevoel geeft door je steeds te vertellen wat je allemaal fout doet en wat je allemaal móet of allemaal niet kunt?

Dát is nou je innerlijke criticus, a.k.a. je innerlijke saboteur: die hardnekkige kabouter op je schouder waar je moeilijk vanaf komt omdat hij je steeds meer en meer bekritiseert en zo dwingend aanwezig is.

Wat zegt jouw innerlijke criticus?
“Dát had je niet moeten zeggen!”, “Je had voor jezelf op moeten komen!” of “Zie je nou wel, je bent een mislukkeling!
Of meer iets in de trant van “Dat kun jij helemaal niet!”, “Je ziet er niet uit!”, “Je bent veel te dik!” of “Waarom doe je dat nou weer?”

Wat jouw innerlijke criticus ook zegt, je kunt ontzettend veel last van hem hebben. Niet zo gek, aangezien wat je doet, in zijn ogen nooit goed genoeg is.

“Tijd om van hem af te komen”, hoor ik je denken. Gevolgd door een “Hoe dan?” Nou, daar ligt de clou. Je moet niet van hem af willen komen. De strijd aangaan, zal het alleen maar verergeren. De kabouter is namelijk een ster in gelijk willen hebben. En ontzettend goed in argumenten aandragen. Maak hem liever tot bondgenoot zodat je niet meer gebukt gaat. Hoe? Door hem te leren kennen, herkennen en erkennen in zijn zorg voor jou. Want uiteindelijk is de innerlijke criticus niet meer dan uit de hand gelopen zorg zoals die van een overbezorgde ouder.

De innerlijke criticus is al lang in je leven. Hij is in je jeugd ontstaan om je te beschermen en je te behoeden. Omdat we als klein kind al met pijn en afwijzing te maken krijgen, ontwikkelt hij zich al op jonge leeftijd. Een kind wil pijn vermijden want dat voelt niet fijn. Je wilt als kind juist gelukkig zijn en aandacht, waardering en geborgenheid krijgen van je ouders en de mensen om je heen.

De innerlijke criticus is bang dat we falen en afgewezen worden en hij wil ons daar tegen beschermen. En zo is het ook bij jou gegaan. Jouw innerlijke criticus wilde dat het goed met je gaat. Hij wilde je helpen door je aan je omgeving aan te laten passen en door je te laten voldoen aan de eisen die werden gesteld. Om dat voor elkaar te krijgen, moest hij je natuurlijke neigingen in de perken houden en zorgen dat je acceptabel was voor anderen. Dit deed hij door je gedrag te bekritiseren en te corrigeren vóórdat anderen je konden bekritiseren of afwijzen. Want op die manier kon hij liefde en bescherming voor je verdienen èn je tegelijkertijd veel schaamte en pijn besparen.

En zo ben je, om de pijnlijke afwijzing van de buitenwereld te vermijden, jezelf gaan afwijzen. Daarom zeg je onbewust tegen jezelf: ‘Kom op, stel je niet aan, doe niet kleinzerig, hou je aan de regels’.
Hoe moeilijker en bedreigender de thuissituatie of de omstandigheden zijn, hoe sterker de innerlijke criticus zich in ons ontwikkelt. Om te ‘overleven’.

Het probleem is dat de Innerlijke Criticus niet van ophouden weet. Hij weet niet wanneer het welletjes is en heeft de neiging door te groeien tot hij onbeheersbaar wordt en ons begint te ondermijnen en werkelijk te schaden. Zijn oorspronkelijke bedoeling raakt in de loop van de tijd ondergesneeuwd. Als een goed getraind geheim agent, heeft de Innerlijke Criticus geleerd ieder hoekje van je bestaan te infiltreren. En houdt hij je nauwgezet in de gaten om te zien of je zwakheden of onvolkomenheden vertoont.

Als je Innerlijke Criticus je in de gaten houdt bij alles wat je doet, voel je je steeds onbehaaglijker, onhandiger en banger dat je het fout gaat doen. Misschien begin je al nergens meer aan, omdat je innerlijke criticus zegt dat je de zaken helemaal verkeerd aanpakt en ongetwijfeld zult falen.

Als je ontdekt dat de stem van de innerlijke criticus een echo is uit je jeugd en dat deze criticus het beste met je voor heeft, dan is dat een eye-opener. Want vaak willen we hem kwijt. We krijgen een hekel aan hem, omdat hij zo op hol geslagen is. Soms worden we letterlijk gestoord van deze stem.

Weet dat je jezelf nooit zodanig kunt veranderen, dat de criticus helemaal tevreden over je is. Het is zijn functie om kritische noten te plaatsen en precies dat zal hij blijven doen. Vooral bij grote beslissingen, spannende momenten, veranderingen en crises in je leven, is hij aanwezig en alert. Naarmate je je innerlijke criticus beter leert kennen, kun je er maatjes mee worden en zul je er minder last van hebben. En als je zijn bezorgdheid helder hebt, kun je onderzoeken of het werkelijk zo erg is als hij vreest.

Als je je innerlijke criticus leert doorgronden, krijg je een reëler zelfbeeld en meer eigenwaarde. Zodat je beter in staat bent om te doen wat goed voor je is en wat jou plezier geeft. Zo kun je opener zijn in contact met anderen. En zul je gaan voelen dat je in je kern al goed was en bent!

Heb jij ook zo’n last van je innerlijke criticus en wil je leren hoe je zijn vernietigende rol kunt transformeren? In mijn Innerlijke Criticus Training leer ik je vrede te sluiten met dat negatieve stemmetje zodat jij weer kunt genieten van je leven. En van de rust in je hoofd!

Bel vandaag nog voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek!

 

 

 

LinkedIn
Share